Duna Pest megye 1. rész

Jövőnk záloga a tiszta vizű Duna-águnk, élhető, szép természeti környezetünk. A Pest Megyei Polgárőr Szövetség vízi polgárőrei feladatuknak tekintik a Duna-ág szennyező-forrásainak feltárását. Különös gondot fordítanak a vízpartok tisztaságára. – dr. Bilisics Péter megyei elnök elmondta, hogy a környezet közös védelme, a szemetelés megakadályozása érdekében az idén több akciót kívánnak szervezni.

Polgárőrök és rendőrök ellenőrizték az iskolai szünet első hétvégéjén a Duna 1662.7 – 1708,2 folyamkilométeren Dunakeszi – Szob közötti Dunakanyar folyószakaszt. Ezt a részt egyedi tájak és élőhelyek sokfélesége jellemzi, páratlan természeti értékekben és történelmi emlékekben gazdagon. A feladat végrehajtásában 8 fő polgárőr közöttük 2 ifjú polgárőr is részt vett, motorcsónak, drón, GoPro és gimbal használatával.

A megyei elnök elmondta az ifjakat kalandokkal próbálják a polgárőrség soraiba bevonni, a természet szeretetére és védelmére nevelni és biztosítani részükre a szabadidő jobb kihasználását. A helyzetgyakorlat során a műszaki meghibásodás felismerését, elhárítását és a vízből mentést, elsősegélynyújtást gyakorolták. Mindenkinek nagyon körültekintőnek kell lennie, aki vízi járműre száll, legyen szó sporteszközről, csónakról, kishajóról. Fontos cél lenne az is, hogy a folyón ne történhessen vízi baleset, vízbe fulladás.

Tervek szerint közösen visszatérően ellenőrizni szeretnék a vízi közlekedési eszközöket, kikötőket, strandokat, kompokat az ezek működéséhez szükséges okmányokat, feltételeket, biztonsági előírásokat. Külön figyelmet kapna az akciók során a sólyapályák – ezekről lehet a csónakokat vízre bocsátani, a horgászat ellenőrzése, a vízi közlekedés a fürdőzés szabályainak betartatása, az ittas hajóvezetők kiszűrése. Az ifjú polgárőrök nyelvtudásukkal segítenék a külföldiekkel a kommunikációt. Fentiekhez elengedhetetlen a megfelelő technikai eszköz és az anyagi forrás biztosítása, aminek érdekében minden lehetséges fórumon eredményesen pályázni szeretnénk zárta gondolatait az elnök.

Megtekintő link:
https://youtu.be/tlCuj3lWu48

Letöltő link:
https://we.tl/t-STxZx9B2J9