OPSZ_MLSZ-mérkőzés

Fair Play – polgárőrök a meccsek biztonságáért

 

Több ezer labdarúgómérkőzést biztosíthatnak a polgárőrök országszerte, miután az MLSZ és az OPSZ együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban. Hogy mennyire felkészültek a polgárőrök ezekre a feladatokra, arra egy Pest megyében zajló kisebb rangadó volt a példa.

 

Közel kétszáz néző gyűlt össze a Városi SE Dunakeszi Fóti úti Kinizsi-pályájának lelátóján Dunakeszin, március utolsó szombatján, ahol a Dunakeszi csapata a Százhalombattát fogadta a Pest megyei I. osztályú felnőtt labdarúgó-bajnokság aktuális fordulójában. Az események csak a pályán zajlottak, hiszen a polgárőrök felkészülten vettek részt az esemény biztosításában a rendezők kérésének eleget téve.

– Az előzetes megbeszéléseknek megfelelően nyolc polgárőr vett részt a rend fenntartásában. A játékvezetőkkel előzetesen egyeztettek a kollégák, ezek alapján voltak, akik a „B-közép” szektorában teljesítettek szolgálatot, mások a beléptetésnél és a játéktér mentén biztosították a mérkőzés zavartalanságát – mondta el Dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki Benkő Tamással, az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság igazgatójával közösen kísérte végig a meccset, aki maga is vizsgázott polgárőr.

– 2013-óta él az együttműködés a MLSZ Pest Megyei Igazgatósága és a Pest Megyei Polgárőr Szövetség között, amelynek köszönhetően a települési polgárőr-egyesületek közreműködésével mind növekvő számban tudják a rendező sportszervezetek megfelelő módon biztosítani a Pest megyei amatőr labdarúgó-mérkőzéseket. Azt el kell mondani, hogy éves szinten az országban ez több ezer meccset jelenthet, ahol a polgárőröknek fenn kell tartania a rendet. Az elmúlt hat év Pest megyében bebizonyította, hogy megfelelően fel vannak készítve erre a feladatokra a polgárőrök, hiszen a rangosabb, illetve előzetes információink alapján kiemelt kockázatúnak ígérkező mérkőzések rendben lezajlottak – vette át a szót Benkő Tamás igazgató. – Ahol nagyobb biztosítás szükséges, ott felkérésünkre a rendőrséggel közösen oldják meg a helyi polgárőr-egyesületek a feladatot. Jól jellemzi az együttműködés sikerét, hogy akkor is zavartalan volt a sportesemény, amikor a Ferencváros szurkolóinak egy csoportja érkezett meg Ürömre, ami azt jelenti, hogy több száz szurkoló jelent meg a lelátókon és remek hangulatot teremtettek, hangsúlyozom, mindezt mindenféle rendbontás nélkül, köszönhetően a rendezőknek, valamint a polgárőröknek – tette hozzá Benkő Tamás.

A meccseken való szolgálatra nem munkaként tekintenek a polgárőrök, hanem egy különleges alkalomként, családi programként kezelik – mint azt Dr. Bilisics Péter is kifejtette.

– Legtöbb esetben a polgárőrök elhozzák magukkal a családjukat is, együtt kísérik végig a mérkőzéseket. Igazi családi program, kikapcsolódás ez. Természetesen mindehhez az kell, hogy szakmailag rátermett, felkészült személyek legyenek azok, akik részt vesznek a biztosításban. Erre külön szakmai program kerül majd kidolgozásra szorosan együttműködve az MLSZ-szel. Itt ki kell emelnem, hogy természetesen a polgárőreink bárhol megállják a helyüket, hiszen az alapfelkészítés során az olyan helyzetekre is kapnak kiképzést, mint a sportrendezvények felügyelete, az ottani rendfenntartás lehetőségei – mondta a megyei elnök.

 

A két szervezet közötti együttműködése 2013-ra vezethető vissza, amikor is megállapodás született a megyei bajnokságok első-, másod-, harmad- és harmadosztályú mérkőzéseinek biztosításáról. Minderről a közelmúltban tartott szakmai konferenciát a két fél az MLSZ Telki Edzőcentrumában.

– Rendkívüli jelentőséggel bír a polgárőrök jelenléte a megyei első, másod-, és harmadosztályú labdarúgó-mérkőzéseken. A gyakorlatban már bebizonyosodott, hogy a helyi szurkolók sokszor jobban hallgatnak a környezetükből kikerülő civil polgárőrökre, mint bármely más hatóság figyelmeztetésére – mindezt Dr. Barczi Róbert, az MLSZ versenyigazgatója mondta el a március 2-án megtartott szakmai értekezleten.

A labdarúgó szövetség szakemberei közül többen is jelen voltak Telkiben, ahol Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója előadásában leszögezte, hogy a sportszövetség továbbra is igényt tart a polgárőrség szerepvállalására és lehetőségeihez képest támogatja a szervezetet.

– A polgárőrség legfontosabb céljai, hogy a közbiztonság fenntartásában közreműködjön és erősítse az emberek szubjektív biztonságérzetét, részt vegyen a határvédelemben, az illegális migráció megfékezésében, segítse a határon túli polgárőrségek megalakulását, munkáját, és részt vegyen az alacsonyabb osztályú labdarúgó-mérkőzések biztosításában – összegezte Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. – A polgárőrök jelenlétének is köszönhetően az elmúlt években javult a helyzet megyei, vagy annál alacsonyabb szintű labdarúgó-mérkőzéseken. Ha a mögöttünk álló évek adatait nézzük akkor elmondhatjuk, hogy 238 polgárőr egyesület, mintegy 400 polgárőrrel, közel 30 ezer szolgálati órában vett részt a labdarúgó mérkőzések biztosításában. Az MLSZ-szel kötött megállapodás értelmében a polgárőrök minden meccsen ott vannak és teszik a dolgukat. A labdarúgó szövetség 2013-óta 25 millió forinttal támogatta az OPSZ-t, amely nagy segítséget jelent az egyesületek munkájának előremozdításában – tette hozzá az elnök, aki ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az MLSZ-szel és a rendőrséggel közösen egy olyan szakmai program kerül majd kidolgozásra, amely egyértelműsíti a polgárőrök feladatait, megfelelő szakmai felkészültséget nyújt majd számukra annak érdekében, hogy magas színvonalon tudják majd ellátni a feladataikat.

A meghívott vendégek között volt Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője is, aki felszólalásában a polgárőrök jogait és kötelezettségeit ismertette a labdarúgó-mérkőzések biztosításával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatosan kiemelte, a polgárőrök tevékenységét az idevágó törvények és a rájuk vonatkozó szolgálati szabályzat határozza meg. Beszédében ismertette egy közvélemény kutatás eredményeit, amelynek az adatai alapján a lakosság 90 százaléka elégedett a rendezvények, s ezen belül a sportrendezvények biztonságával.

A rendezvény második felében szakmai fórumot tartottak, ahol amellett, hogy a szakemberek megosztották véleményüket a megyei képviselőkkel, a küldöttek bemutathatták a megyékben zajló munkát, tapasztalatokat, megvitathatták kérdéseiket.

 

 

KERETES: Díjazták a legjobbakat

A beszédeket követően Samu István biztonsági igazgató és dr. Túrós András elnök elismeréseket adott át.

A megyei első, másod-, és harmadosztályú mérkőzések biztosításában vállalt aktív közreműködéséért elismerést vehettek át: Klaj Flórián (Borsod-Abaúj Zemplén Megye), Telek Attila (Fejér Megye), Weisz Gábor (Komárom-Esztergom Megye), Kohári László  (Pest Megye) polgárőrök, valamint a Bólyi Polgárőr Egyesület (az elismerést Peti József elnök vette át az egyesület nevében) és a Közbiztonsági Polgárőrség Vásárosnamény (az egyesület nevében Tar Sándor elnök vette át az elismerést). A Csongrád Megyei MLSZ Igazgatóság elismerést adott át Kun-Szabó Tibor polgárőrnek, aki példamutató munkájával segítette az elmúlt években a focimeccsek biztonságát.

 

_SJA9957 _SJA9908 _SJA9988 _SJA9899 _SJA9896 _SJA9889 _SJA9866-2 _SJA9880 _SJA9854 _SJA9751 _SJA9866 _SJA9785 _SJA9750 _SJA9736 _SJA9686 _SJA9630 _SJA9611 _SJA9589 _SJA9626-2 _SJA9626 _SJA9589-2 _SJA9505-S _SJA9400-E2 _SJA94-E3-2