Pest megye: Ócsa

A „Mogorva” Patrik Lágy Szíve……

2017. január 13. péntek. Fogcsikorgató hideg, ónos eső, hó. Minden tiszta jégpáncél, szinte járhatatlan utak. 06.34-kor hívás érkezett a szolgálati telefonra. A szociális gondozó hölgy kért segítséget, mivel az egyik idős gondozottja kétségbeesetten felhívta, hogy ömlik be a lakásába a víz és hiába zárja el a csapokat, a víz megállíthatatlanul folyik.
Gyors észheztérés után telefonáltam a polgárőr kollégámnak, aki reggel 06.00-kor fejezte be az éjszakai szolgálatát és a jelzett cím közelében lakik. Milyen közlekedési baleset és hol? Kérdezte köszönés helyett (előző nap, hasonló időpontban egy balesetet szenvedett autóst és autót mentettünk). Megkértem a nénihez való beugrásra, elvállalta, de jelezte, hogy most indul Csepelről és kb. 10-15 perc, mire a címre ér. Belefér gondoltam. Szerszám mindig van a kocsijában, ha valamire szükség lehet. 5 perc múlva visszahívott, hogy nem fog odaérni időben, mert annyira csúszik az út, hogy képtelen 10-15 km/h-nál nagyobb tempóban haladni, de felhívta az otthon alvó fiát, Riegel Patrikot, hogy ugorjon át a bajban lévő hölgyhöz és segítsen neki megszüntetni a víz beömlését! Rendben, válaszoltam neki, de ha már így alakult amikor Ócsára ér, a Randevú presszó felé jöjjön, mert onnan egy közlekedési balesetet jeleztek. Úgy lesz, volt a válasz.

Közben hívott a Patrik, álmos hangon, morcosan kérte a cím pontosítását! Végig vonalban voltunk, amíg megtalálta az ingatlant. Közben jeleztem neki a Randevúnál lévő balesetet, hogy amint az idős hölgynél végzett, menjen oda segíteni! 5 perc örökkévalóságnak tűnő csend, majd Patrik jelezte, hogy csőtörés van a ház egyik fűtetlen helyiségének a falában. A vízömlés megakadályozása érdekében, elzárta a vízóraaknában lévő főcsapot! Ez rendben, gondoltam én, de Patrik morgó hangon hadart valamit, amit nem igazán értettem. Volt benne, hideg, fa, tűzgyújtás meg ilyesmi. Természetesen kérdőre vontam, hogy mi is van pontosan!? Elcsukló hangon, mint aki szégyelli magát közölte, hogy a hölgy lakásában iszonyatosan hideg van, nincs tüzelője, ezért visz neki tűzifát a sajátjukból. Így is tett.

Úgy gondolom, amíg ilyen 22 éves, sokak által szidott fiatalemberek (ezek a mai fiatalok ilyenek meg olyanok…) erősítik az ócsai polgárőrök sorait, nincs miért aggódnunk a minőségi utánpótlás tekintetében! Gratulálok Patrik! Emberségből jeles.
Ócsa, 2017. január 14.

Boros Tibor

20170116_083231 20170116_083222