Vasadi bűnmegelőzési előadás körzeti megbízottal és polgárőr elnökkel

Pjeczka Sándor körzeti megbízott, a Monori Rendőrkapitányság munkatársa és Buzás István a Vasadi Polgárőr Egyesület elnöke 2016. október 24-én a Vasadi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjainak tartott interaktív előadást.

 

Az előadás témái között szerepelt az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások megelőzése, továbbá az idősebb korosztályt leginkább veszélyeztető bűncselekmények elkerülésének lehetőségei. Pjeczka Sándor előadásában hangsúlyozta a megelőző vagyonvédelem fontosságát, tájékoztatást adott az alkalmi lopások, a pénzváltás, a trükkös és a házaló lopások valamint az “unokás trükkök” jellemzőiről és megelőzésük lehetőségeiről.

A jelenlévők a bűnmegelőzési tájékoztatáson túl áldozatvédelmi ismeretekkel is gazdagodtak, hiszen választ kaptak arra, hogy hova, kihez fordulhatnak segítségért, ha bűncselekmény áldozatává váltak. A körzeti megbízott és a polgárőr elnök felhívta az idősek figyelmét több, a közelmúltban történt esetekre, elemezve a bűncselekmények tanulságait. Az esetek kapcsán az előadó elmondta a nyugdíjasoknak, hogy milyen lehetőségeik vannak az említett jogsértések megelőzésére. Kiemelte, hogy az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények jelentős részében az elkövetők igyekeznek a „kiszemelt” áldozat bizalmába férkőzni és felmérni az értékeit, majd valamilyen elterelő mozzanattal próbálják azokat megszerezni. Az ilyen nem kívánt események a kellő odafigyeléssel és az idegenekkel szembeni bizalmatlansággal megelőzhetőek. A polgárőr elnök felhívta a figyelmet a a SZEM- Szomszédok Egymásért Mozgalom fontosságára, kérte, mindenki ossza meg családtagjaival az itt hangzottakat, építsük be a mindennapokba a tanácsokat. Kiemelték a rendőrség és polgárőrség közötti kiváló kapcsolatot. A nyugdíjas klub résztvevői örömmel osztották meg tapasztalataikat, igy a 25 résztvevő eseteiből is sokat tanulhattak a klubtagok. Körzeti megbízottunk számos felmerülő kérdést válaszolt meg, köztük az egyikre milyen az érvényes rendőri igazolvány, részletesen bemutatta a sajátján mire kell figyelni.

 

Fotók: Veroczki Barbara

kep_4469 kep_4465