Körlevél

Magyarország kormánya a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében rendkívüli jogrendet és kijárási korlátozást rendelt el.
Hatalmas járványról lehet beszélni, amely nem csendesedik és sajnos hazánkban is emelkedik a fertőzések valamint a halálesetek száma – közölte dr. Bilisics Péter, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, aki az alábbi körlevelet adta ki:

A koronavírus-járvány terjedésének korlátozása érdekében kiemelten fontos, hogy MINDENKI TARTSA BE az alábbi óvintézkedéseket, segítsen betartani és betartatni a környezetében! Ezért Magyarország polgárőreitől a pandémiás védekezés fokozása érdekében az alábbiakat kérem:

– A polgárőr gépkocsikban legyen meg a minimális védőfelszerelés: maszk; kesztyű; felület- és kézfertőtlenítő folyadék; védőruha
– Emberi érintkezések, találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentése, személyes higiénia betartása
– Felületek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése (irodai bútorok; gépkocsi kormánya, váltókar, kezelőgombok, kilincsek, stb.)
– Szervezet védekezőképességének megtartása (tünetek jelentkezésekor korai orvoshoz fordulás)
– Hiteles információkból folyamatos tájékozódás

Az koronavírus járvány terjedésének korlátozása érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges:
– Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel!
– Hazaérkezés után, ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, WC használatot követően,
tüsszentés, köhögés, orrfújás után, esetleges beteggel való érintkezés előtt és után, állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után, stb!
– Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!
– Szellőztessen rendszeresen!
– Otthonában is tisztítsa a gyakran megérintett felületeket (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!
– A gyermekek által használt játékokat, eszközöket naponta fertőtlenítse!
– Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!
– Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)!
– Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!
– Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól! Tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől, lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót, használjon külön étkészletet, külön törülközőt!

Viseljen maszkot ott, ahol azt jogszabály előírja, illetve azokon a zsúfolt helyeken, ahol másoktól a védőtávolság nem tartható. A MASZKVISELÉS AZ EGYIK ALAPVETŐ ESZKÖZE A VÉDEKEZÉSNEK, a védekezés másik fontos eleme a távolságtartás!
HA “csak” EZT A KETTŐT BETARTJUK, SZINTE NULLA A MEGFERTŐZŐDÉS ESÉLYE!

Üdvözlettel:

Dr. Bilisics Péter
Az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke

 

Facebook videó:
https://fb.watch/1xqfzOCxQd/